Mitä ENINTÄÄN osakeannissa tarkoittaa?

Enintään tarkoittaa, että mainittu summa on suurin mahdollinen summa, jonka sijoittajat osakeannissa voi merkitä yhtiön osakkeita. Yhtiön hallitus voi kuitenkin, milloin tahansa osakeannin aikana lopettaa osakeannin, vaikkei mainittu enintään summa olisi vielä koossa. Myöhästyneillä ei ole valitusoikeutta. Otetaan esimerkki:

Tätä kirjoittaessa Osakeannintekijöiden nettisivuilla on menossa Medrian Oy:n osakeanti. Kooltaan ENINTÄÄN 2,4 milj. €.  Tuotteet ovat valmiita ja monin palkinnoin palkittuja erinomaisia innovaatioita. Valumuotit ovat valmiina Muovisolalla. Pystytään välittömästi erittäin suuriin valmistusmääriin.

 Osakeanti tarvitaan vientimarkkinoiden avauksen rahoitukseen.  Luultavasti ensimmäinen markkina aukeaa reilulla 200 000 €, siis kymmenellä prosentilla (10 %) osakeannin enimmäissummasta. Yhtiö neuvottelee monen muukin markkinan aukaisusta.

Otetaan kaksi osakeannin täyttymisvaihtoehtoa ja minun valistunut arvaukseni seurauksista: Nopea ja hidas

NOPEA anti tuo rahaa nopeasti yhtiön kassaan. Anti täytyy (2,4 milj €) ennen kuin ensimmäisenä avattu markkina tuo vahvaa rahavirtaa yhtiön kassaan. Yhtiö antaa annin täyttyä ja avaa antirahoilla useita markkinoita kerralla. Myynti ja voitto kasvavat räjähdysmäisesti.

HIDAS annin täyttyminen 200 000 € ja 300 000 € välillä.  Ensimmäisenä avattu markkina alkaa tuoda vahvaa rahavirtaa yhtiön kassaan ennen kuin 10 % annista on täyttynyt. Yhtiön menestysnäkymät, markkina-arvo ja yhtiön osake ovat paljon arvokkaampia kuin tätä kirjoittaessa. Yhtiön hallituksen on ihan pakko keskeyttää osakeanti. Muuten siihen asti sijoittaneet raivostuvat. Yhtiö voisi tietysti laskea liikkeelle uuden osakeannin korkeampaan hintaan, mutta ei tee niin. Yhtiöllä on runsaasti rahaa avata uusia markkinoita. Osakkeenomistajien etu on lopettaa anti välittömästi.

Sijoittaja ei voi tietää kuinka paljon anti on kerännyt siihen hetkeen mennessä, eikä millä nopeudella anti täyttyy. Sijoittajan on vain arvioitava haluaako sijoittaa yhtiöön, vai ei ja toimittava sen mukaan. Jälkiviisaus on helppoa ja täysin hyödytöntä.

Martti Lampinen

Osakeannintekijät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *